Зимові вітаміни
За вікном – холоду, а в тебе на десерт – гарячий чай із джемом. Щоб
зігріти душу та підбадьорити тіло, не зайвим буде знати, що подати на стіл
для користі здоров'я. У правильно підібраних і приготовлених домашніх
сушіннях-вареннях надійно зберігається те, що жодна пігулка не
заповнить.
Згадаймо шкільну програму: що таке вітаміни? Це каталізатори
(прискорювачі) обмінних процесів у організмі. І допомагають їм у цій
нелегкій праці макро- та мікроелементи. У лікарських та харчових
рослинах їх використовують із тією ж метою. Але лише флорі вітаміни
дозволяють «законсервувати» енергію сонця. А тваринам – витягти її з їжі
та використати для своїх потреб. Без них чоловік, прокинувшись на
світанку, до сніданку відкривав би ліве око, до обіду – праве, а перед
заходом сонця – моргнув би обома відразу і впав у нову сплячку. Саме
вітаміни разом із мікроелементами активізують обмін речовин у твоєму
організмі та підживлюють імунітет. Але звідки їх взяти взимку?
Шипшина
Він особливо цінується взимку, але заварювати його потрібно правильно.
Якщо ягоди традиційно залити в термосі окропом, то до ранку отримаєш
приємний, ароматний напій з насиченим смаком. Але з окисленим
вітаміном С та біофлавоноїдами!
Щоб отримати максимум користі, краще подрібни їх, залий 300-400 мл
води, доведи до кипіння при закритій кришці і потім на маленькому вогні
півгодини. Потім потрібно настояти 10 хвилин, процідити та віджати. Пий
свіжоприготовлений напій – тільки тоді ти отримаєш і антиоксиданти, і
мікроелементи. Будь-яким способом заварену шипшину необхідно
фільтрувати через кілька шарів марлі. Чому? Найдрібніші його волоски,
проникаючи в слизову оболонку порожнини рота, горла, стравоходу,
шлунка, можуть викликати і злоякісні пухлини.
Вишня
Її для профілактики застуд треба діставати першою. Вишневе варення
допоможе втихомирити дисбактеріоз, що розгулявся на калорійному
зимовому харчуванні, «підзарядить» печінку, «прочистить» нирки,
активізує кровотворення. Загалом підвищить імунітет.
Зелений чай
Використовувати варення можна по-різному. Але краще – із зеленим чаєм.
Він допоможе не лише почистити твій організм, наситивши його
антиоксидантами, а й просто зігріє душу під час зимових похолодань. Але
таке заварювання теж має свої секрети. Очищену воду закип'ятять «до
пари», щоб видалити всі розчинені в ній гази і, головне, найсильніший
окисник – кисень. Цим варом обдай чайничок, накрий кришкою і забудь
про нього на кілька хвилин. Після цього воду злий, помісти в ємність
потрібну кількість листя зеленого чаю, залий вже злегка остиглим
окропом, щільно накрий і залиш на 10 хвилин настоюватися.
Так готують ті, у кого цифри артеріального тиску перебувають між 110/70
та 120/80 та є бажання посилити імунітет, зміцнити судини, зменшити
вираженість запального процесу.
Лимонний сік
Якщо показник тиску частіше низький, тоді разом із цукром влий у
зелений чай трохи лимонного соку. У напої краще розчиниться кофеїн – і
судини прийдуть у тонус. Для посилення ефекту його можна заварювати
разом із корицею.
Яблука
Якщо їх запекти, то м'яка клітковина як підтримає корисну мікрофлору
кишечника, а й збере продукти її життєдіяльності. І дозволить печінці
полегшено «зітхнути». А «видихнути» токсини з кишечника допоможуть
сливи, абрикоси на десерт після невеликої вечері. Подолав кашель? Врятує
простий відхаркувальний засіб. Візьми 1-1,5 кг очищених порізаних яблук,
залий їх 2-2,5 л води, при накритій кришці доведи до кипіння і томи доти,
доки вони не розваряться повністю. Приймай це пюре теплим або гарячим
протягом дня.
Пшеничні висівки
Вони чудові помічники яблук. Взимку кількість овочів та фруктів у
раціоні зменшується, а з ними, природно, і обсяг рослинної клітковини. І
сапрофітні бактерії, що живуть на ній, стають бездомними. Додаючи
пшеничні висівки в їжу, ти не тільки підгодовуєш своїх захисників від
патогенних бактерій, а й отримуєш постійний продукт їхньої «роботи» –
майже всю лінійку вітамінів групи В.
Горобина червона
З її допомогою можна урізноманітнити овочеву консервацію. Цим ти
збільшиш кількість вітамінів у ній. Горобина має дві корисні властивості.
По-перше, це джерело вітамінів. По-друге, вона містить парасорбінову
кислоту – відомий натуральний консервант.
До того ж виставити на стіл страву, нетрадиційно прикрашену червоною
горобиною, – ще й естетичне задоволення.
Журавлина
Морс із журавлини – це антибіотик рослинного походження. Візьми 1
склянку ягід журавлини (або брусниці), відіжміть сік і постав його в
холодильник. До макухи, що залишилася, додай 300-400 мл води, 1-2 ст.
ложки цукру, доведи до кипіння і потім 30-40 хвилин. Охолодивши,
змішай із соком із холодильника і приймай 1 раз на день з 200 г нежирного
сиру.
Органічні кислоти журавлини виділяються з організму двома основними
шляхами – через печінку та нирки. По дорозі вони не лише пригнічують
активність патогенних мікроорганізмів, а й сприяють очищенню крові.
Горіхи
Поліпшити роботу серця, забезпечити організм вітаміном Е можна, з'ївши
1 раз на день відразу 5-6 волоських горіхів. Але вони мають особливість.
Якщо ядра змішати з попередньою їжею, оптимального засвоєння не
вдасться. Або неперетравленими вони потраплять у кишечник і там
гнитимуть, або перша партія стоятиме у шлунку. А у людей похилого віку
при зниженій секреції шлункового соку можуть викликати навіть печію. І
ті, кому це найбільше необхідно, відмовлятимуться від горіхів.
Варення з обліпихи
Або консервований її сік із цукром. Це не тільки великий набір вітамінів, а
ще й незатишне для багатьох мікроорганізмів кисле середовище в шлунку.
Ось тільки володаркам виразки шлунка або дванадцятипалої кишки треба
поберегтися. Їм краще приймати обліпиху після їди.
Родзинки та курага
Щоб покращити роботу серця, можна використати відому суміш із
родзинок, кураги та меду – в рівних за обсягом частинах. Приймати такий
десерт по 1 ст. ложці 2-3 десь у день через 30-40 хвилин після їди. Тільки
не готуй про запас.
Харчова сода
Якщо цифри твого артеріального тиску найчастіше прагнуть вгору, додай
до чаю харчової соди на кінчику ножа. Вона не дасть кофеїну розчинитись
у напої, а біофлавоноїди відрегулюють тонус судин. Коли ефект треба
посилити, можна заварювати чай разом з імбиром. Пий його гарячим,
свіжоприготовленим. Тоді з нього буде користь.
Дотримуйся принципу: не чай має бігати за людиною, а людина йти до
чаю. Тієї ж порції зеленого краще заварювати повторно, оскільки з
першого разу він віддає далеко не всі свої цінності. Але якщо не
влаштовує колір та аромат, можна додати трохи свіжого листа.
Залишити коментар